
Campionatele Mondiale de Schi Nordic au ajuns la final. Slovenii și norvegienii și-au tăiat partea leului, împărțindu-și toate cele șapte titluri mondiale puse la dispoziție în competițiile de sărituri cu schiurile.
Norvegia și Slovenia, campioane pe echipe
A doua săptămână de întreceri de la Trondheim a debutat prin competiția pe echipe mixte de miercuri. Mare favorită la titlul mondial, echipa gazdă nu a dezamăgit și a obținut victoria într-o manieră categorică, la 60 de puncte față de locul doi. Arătând că are cel mai omogen lot atât în partea masculină, cât și în cea feminină, echipă formată din Anna Odine Stroem, Marius Lindvik, Eirin Maria Kvandal și Johann Andre Forfang este noua campioană mondială. În condițiile în care au avut doar două sărituri de sub 130 de metri, norvegienii au obținut o victorie așteptată, dar surprinzător de clară. Locul 2 a revenit echipei Sloveniei, cu evoluții foarte bune arătate de frații Prevc și Anze Lanisek. În condițiile în care Ema Klinec a evoluat neașteptat de slab (104.5, 103 metri), toți ceilalți membri au evoluat peste 130 de metri în ambele manșe. Austria și Germania au obținut locurile 3 și 4. Austria este marea dezamăgire, încheind la peste 100 de puncte de învingătoare. Austria putea chiar pierde bronzul, Germania a venit pe 4 și cu o decizie bizară: total ieșită din formaă, Katharina Schmid a prins locul în echipă în dauna lui Agnes Reisch, sportiva mai în formă.
Următoare zi a însemnat următoarea întrecere pe echipe. De data aceasta, competiția masculină pe echipe, în care Slovenia venea din postura de campioană mondială la Planica. Pornind cu doar șansa a treia de data aceasta, echipa slovenă și-a apărat cu brio titlul obținut în urmă cu doi ani. Slovenia a preluat conducerea încă din schimbul doi al primei manșe, și acolo a rămas până la final, deși avantajul s-a diminuat treptat în schimburile manșei secunde, unde slovenii ar fi avut doar al treilea punctaj. În formula Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc și Anze Lanisek, Slovenia a obținut al doilea titlu din istorie, totodată al doilea consecutiv. Locul al doilea a revenit “dream team”-ului austriac, văzut cu mari șanse la victorie înainte de Mondiale, dar care a dezamăgit crunt. Austria a încheiat cu doar 2,1 puncte deasupra Norvegiei, văzută și ea cu bune șanse în urma evoluțiilor de până acum de la acest Mondial. Germania a fost prima sub linia podiumului, singurii săritori care s-au ridicat la nivelul competiției fiind Philipp Raimund și Andreas Wellinger, în schimburile 3 și 4.
Frații Prevc câștigă la individual
Vineri a avut loc ultima competiție feminină a acestor Mondiale, încheiată prematur, după o singură manșă, din cauza condițiilor dificile de vânt din manșa secundă. După calificările din seara precedentă, câștigate de Nika Prevc cu record de trambulină (138.5 metri), slovena pleca din postura de favorită și pe întrecerea de pe trambulina mare, având deja aurul obținut pe trambulina normală. Iar Nika nu a dezamăgit. Mai mult de atât, a evoluat 134.5 metri în condiții de vânt dificil și cu poarta de start coborâtă față de adversare, obținând astfel victoria cu un punctaj de 150,9 puncte, cu 14,5 puncte în fața argintului obținut de Selina Freitag, la fel ca pe trambulina normală. Bronzul i-a revenit unei reprezentate a gazdelor, de data aceasta, Eirin Maria Kvandal i-a luat locul pe podium Annei Odine Stroem. Campioana din urmă cu doi ani, Alexandria Loutitt, a încheiat de data aceasta doar pe locul 10.
Epilogul mondialelor l-a reprezentat competiția individuală masculină de sâmbătă. Cu calificările desfășurate chiar înainte competiției și câștigate de Marius Lindvik, norvegianul pleca favorit la a reuși “dubla”. Însă omul zilei a fost Domen Prevc. Având cele mai bune evoluții în ambele manșe, Domen a obținut un total impresionant (301.8 puncte), în lupta sa cu Marius Lindvik. Domen a avut câștig de cauză, în vreme ce lui Marius Lindvik avea să îi fie luată medalia de argint obținută inițial, în urma unei descalificări în manșa secundă, Lindvik și Forfang (locul 4 după prima manșă) au fost descalificați după evoluțiile din manșa secundă, în urma unor neconformități identificate în echipamentul de concurs, o situație considerată drept fraudă de către comisiile de specialitate, identificată de responsabilii de controlul echipamentelor. Mondialele s-au încheiat urât pentru gazde, producând mari semne de întrebare asupra celorlalte medalii obținute în decursul ultimelor două săptămâni. Jan Hoerl a obținut medalia de argint pe trambulina mare, iar Ryoyu Kobayashi a obținut un bronz nesperat.
Iată cum arată bilanțul medaliilor la final, în competițiile de sărituri cu schiurile:
- Slovenia – 4 aur, 1 argint
- Norvegia – 3 aur, 3 bronz
- Austria – 3 argint, 2 bronz
- Germania – 3 argint, 1 bronz
- Japonia – 1 bronz
Slovenia și Norvegia își împart titlurile, Austria și Germania dezamăgesc
După cum putem observa, Slovenia și Norvegia și-au împărțit toate medaliile de aur puse la dispoziție. Slovenia este marea remarcată, obținând cele mai multe medalii de aur.
Slovenia a strălucit prin frații Prevc, Nika și Domen, care duc cu brio mai departe moștenirea familiei Prevc. Fiecare dintre ei este dublu campion mondial: Nika în cele două competiții individuale, iar Domen în competiția masculină pe echipe și competiția individuală de pe trambulina mare. Slovenii demonstrează încă odată unitatea grupului, care i-a făcut să obțină mereu rezultate mari în competițiile, peste rezultatele din Cupa Mondială.
O altă remarcată a Mondialelor, țara gazdă a dat și ea două duble-campioane. Anna Odine Stroem și Eirin Maria Kvandal au obținut aurul atât cu echipa feminină a Norvegiei, cât și cu echipa mixtă. Norvegia a punctat și prin Marius Lindvik, noul campion mondial la individual pe trambulina normală. Lindvik obținuse argintul și pe trambulina mare, însă descalificarea din finalul manșei secunde le-a luat medalia norvegienilor, producând un gust amar chiar la final de competiție. Scandalul s-a lăsat cu demiteri în tabăra Norvegiei, staff-ul tehnic fiind înlocuit, în frunte cu antrenorul principal Magnus Brevig. Interimatul până la finalul sezonului îl va asigura slovenul Bine Norcic.
De cealaltă parte, marea decepție este echipa Austriei. Deși au câștigat tot ce se putea până acum în acest sezon de Cupa Mondială, deși oferă primii trei clasați în clasamentul individual masculin, austriecii au clacat tocmai la Campionatele Mondiale. Cu Jan Hoerl ca vârf de lance, care a contribuit la vistieria națiunii sale cu 4 medalii (bronz individual masculin trambulina normală și echipe mixte, argint echipe masculin și individual trambulina mare), Austria nu s-a putut baza pe forma arătată de Tschofenig și Kraft, fiecare dintre ei, la cea mai proastă formă din sezon. Cealaltă medalie a Austriei a fost adusă de lotul feminin, argintul din proba pe echipe, o performanță totuși modestă din partea unei națiuni care dă 3 sportive în top 7 al clasamentului Cupei Mondiale.
O alta situație o reprezintă Germania, o dezamăgire anunțată. Selina Freitag a fost lidera echipei, aducând trei medalii Germaniei: argint în ambele competiții individuale și contribuind la bronzul de la echipe feminin. Cealaltă medalie a fost adusă de Andreas Wellinger la individual pe trambulina normală, un alt argint. Dezamăgirea principală este neclasarea în medalii la competiția pe echipe masculine și la cea mixtă (unde aveau de apărat un aur).
Ajunse la final, Campionatele Mondiale lasă locul Cupei Mondiale, care revine după aproape o lună de pauză, tot în Norvegia, cu unul dintre cele mai așteptate turnee ale sale: circuitul Raw Air, mai exact un mini Raw Air desfășurat în perioada 13-16 martie la Oslo și Vikersund.