
După o primă săptămână în care gazdele au câștigat două dintre cele trei medalii de aur puse la dispoziție în competițiile de sărituri cu schiurile de pe trambulina normală, e momentul să ne mutăm pe trambulina mare, din cadrul complexului de sărituri cu schiurile Granåsen.
Trambulina are punctul K la 124 metri, dimensiunea la 138, recordul feminin la 129,5 metri, săriți de Eirin Maria Kvandal la data de 13.03.2024, în vreme ce la masculin, recordul pe trambulina renovată este de 140 de metri, și îi aparține din aceeași zi germanului Karl Geiger.
Trambulina, spuneam, a fost în proces de renovare, în perioada 2020-2024. Ultimele etape finalizate au avut loc în 2019, în vreme ce în 2020 am avut memorabila ediție de Raw Air anulată “peste noapte”, cu prolog desfășurat atât la masculin și feminin chiar la Trondheim, iar etapele propriu-zise programate în ziua următoare au fost anulate, ca de altfel întreg restul sezonului, din cauza declanșării pandemiei de Coronavirus.
Începând de astăzi și până sâmbătă, 8 martie, ultimele 4 seturi de medalii vor fi acordate în probele de sărituri, în următoarele probe: echipe mixte, echipe masculin, individual feminin, individual masculin.
Programul este următorul:
- Competiție echipe mixte, 05.03, ora 17:00 (medalii)
- Competiție echipe masculin, 06.03, ora 17:20 (medalii)
- Calificări feminin, 06.03, ora 21:30
- Calificări masculin, 07.03, ora 12:15
- Competiție individuală feminin, 07.03, ora 17:15 (medalii)
- Competiție individuală masculin, 08.03, ora 15:45 (medalii)
Trambulina mare de la Trondheim este o destinație recurentă în calendarul Cupei Mondiale masculine, în ultima perioadă desfășurându-se etape din circuitul Raw Air. La feminin, circuitul a debutat în 2019, când am și avut prima etapă la Trondheim. Aceasta a fost câștigată de Maren Lundby, care avea să și câștige ediția. Anul trecut, în singură întrecere desfășurată pe trambulina renovată, Nika Prevc a fost câștigătoarea de etapă. La ediția Mondialelor de la Planica din 2023, medalia de aur i-a revenit canadiencei Alexandria Loutitt, argintul, norvegiencei Maren Lundby, iar bronzul, Katharinei Althaus din Germania.
Nika Prevc, mari șanse la “dublă”
Câștigătoarea etapei de Cupă Mondială de anul trecut de aici este principala favorită la aur și pe trambulina mare, după victoria obținută săptămâna trecută pe trambulina normală. Nika Prevc pare a nu avea adversar în Cupa Mondială, obținând victorii pe linie în ultimele competiții individuale la care a luat startul. Norvegiencele cunosc bine această trambulină și îi pot pune probleme mai mari decât i-au pus pe trambulina normală, dat fiind faptul că în special Kvandal și Stroem performează mai bine pe astfel de trambuline. Nu în ultimul rând, Selina Freitag, aflată în cea mai bună perioadă a sezonului sau campioană în exercițiu, Alexandria Loutitt, nu trebuie scoase nici ele din lupta pentru o medalie cât mai strălucitoare.
Luptă strânsă la masculin
Campionatele mondiale revin pe trambulina mare de la Trondheim pentru prima dată din 1997 încoace. Legendarul Masahiko Harada lua aurul atunci, în vreme ce germanul Dieter Thoma și elvețianul Sylvain Freiholz obțineau argintul și bronzul. La ediția anterioară a mondialelor, slovenii luau aurul pe teren propriu prin Timi Zajc, prin urmare, slovenii vor alinia la startul calificărilor cinci oameni, în loc de patru. Ryoyu Kobayashi și Dawid Kubacki obțineau celelalte două medalii. În Cupa Mondială, singura etapă desfășurată după renovare a avut loc anul trecut, având un podium 100% austriac: Kraft, Tschofenig și Hoerl. Avem cinci săritori care au obținut câte două victorii de etapă aici: Stefan Kraft, Janne Ahonen, Thomas Morgenstern, Heinz Kuttin și Kamil Stoch.
În ceea ce privește favoriții la medalii, mizez în continuare pe cei trei austrieci din fruntea Cupei Mondiale. Hoerl pare a fi în cea mai bună formă, dar mă bazez și pe dorința de revanșă a lui Tschofenig și pe experiența lui Kraft. Norvegienii Lindvik și Forfang, germanul Wellinger și slovenul Lanisek ar fi ceilalți oameni de la care mă aștept să se înscrie în lupta pentru aur.
În competiția masculină pe echipe, Slovenia caută să își păstreze titlul cucerit acum doi ani, dar șansele sunt mici. O singură etapă clasică pe echipe am avut în acest sezon, la Zakopane, câștigată clar de echipa Austriei, care va fi greu de învins și la Mondiale. Chiar și cu mici ezitări, Tschofenig, Hoerl și Kraft formează un trio aproape imposibil de învins. Probleme ar putea apărea doar din partea omului al patrulea. Indiferent că va fi cooptat Maximilian Ortner sau Michael Hayboeck, ambii par să fie departe de forma din Cupa Mondială, iar de asta ar putea profita o extrem de pragmatică echipa a Norvegiei. Energizați de atmosfera din tribune, oameni precum Forfang, Lindvik, Sundal și Pedersen / Johansson sunt capabili să producă surpriza și să învingă marea favorită. În lupta la medalii mai pot intra Germania (am văzut evoluții constant bune ale nemților în aceste zile, sub conducerea lui Wellinger, pot obține mai mult decât bronzul) si Slovenia (o națiune extrem de inconstantă, dar care, dacă îi prinde în formă pe Lanisek, Domen Prevc și Zajc, poate fi o nucă tare).
În fine, câteva cuvinte despre competiția pe echipe mixte care are loc astăzi. Competiția mixtă a fost inclusă în programul Campionatelor Mondiale la ediția din 2013, de la Val di Fiemme. De atunci, fiecare competiție s-a desfășurat cu întreceri pe trambulina normală, ediția din acest an fiind prima în care medaliile se vor acorda pe trambulina mare.
La Planica, aurul a revenit echipei Germaniei, în componența Selina Freitag, Karl Geiger, Katharina Althaus și Andreas Wellinger. Anul acesta, Philipp Raimund îi ia locul în echipă lui Karl Geiger. Argintul a revenit Norvegiei, iar bronzul, Sloveniei.
În acest sezon de Cupa Mondială, am avut trei etape pe echipe mixte: la Lillehammer, la Willingen și Lake Placid. Germania s-a impus de două ori și Norvegia o dată.
Acum, Germania stă în evoluțiile lui Andreas Wellinger și Selina Freitag, fiecare medaliat cu argint pe trambulina normală. În mod surprinzător, Raimund a luat locul lui Geiger, iar Katharina Schmid a fost preferată în locul lui Agnes Reisch, sportiva mai în formă. Austria mizează în special pe partea masculină, reprezentată de Jan Hoerl și Stefan Kraft. Liderul Cupei Mondiale, Daniel Tschofenig, a fost lăsat în afara echipei. Însă marea favorită la aur este Norvegia. Medaliată deja cu aur în competiția pe echipe feminine, Norvegia vine cu Marius Lindvik, campion la individual și Johann Andre Forfang, în mare formă în decursul ultimei luni. În plus de asta, nordicii au și avantajul terenului propriu și faptul că cunosc această trambulină foarte bine. În lupta pentru medalii ar putea intra și Slovenia condusă de Nika Prevc.
Competiția pe echipe mixte aduce cei mai mulți sportivi la start, 15 echipe a câte patru sportivi, în total 60 de săritori cu schiurile vor lupta pentru cele opt locuri care asigură calificarea în manșa secundă. Din păcate, fără România. Țara noastră îi va alinia la start pe Daniela Haralambie și Daniel Andrei Cacina în calificările competițiilor individuale.