AVANCRONICĂ. Lahti, ultima oprire înainte de finalul sezonului

Cupa Mondială de sărituri cu schiurile ajunge la final, iar în acest weekend mergem în Finlanda, la Lahti, pentru penultima deplasare a sezonului. Trambulina Salpausselkä găzduiește, în acest sfârșit de săptămână, două etape din Cupa Mondială masculină, una individuală, și un super-team. Vorbim de ultimele etape ale sezonului desfășurate pe trambulina mare.

Lahti este o destinație tradițională în sporturile nordice, anual au loc întreceri din cele trei discipline nordice, sărituri cu schiurile, schi fond și combinată nordică, desfășurate de finlandezi sub forma unui festival local, numit Lahti Ski Games.

La sărituri cu schiurile, pe lângă întrecerile masculine, au loc și două etape feminine, vineri urmând a avea loc finalul Cupei Mondiale feminine, la care vor lua startul doar primele 30 de sportive clasate din Cupa Mondială.

Istoric 

Pe partea masculină, Lahti găzduiește, după cum spuneam, în mod anual etape de sărituri cu schiurile. Recordul de victorii în Cupa Mondială este deținut de mai mulți sportivi: Stefan Kraft, Matti Nykaenen, Adam Malysz, Andreas Widhoelzl și Kamil Stoch au fiecare câte trei victorii. Anul trecut, Lovro Kos și Jan Hoerl au câștigat cele două etape individuale individuale, iar echipa Norvegiei a câștigat etapa pe echipe formată din patru oameni.

De-a lungul timpului, localitatea finlandeză a găzduit Campionatele Mondiale de Schi Nordic de șapte ori, ultima dată în 2017, iar următoarea ediție va avea loc aici în 2029.

Trambulina mare din Lahti este cea mai mare dintr-un complex format din mai multe trambuline, având punctul K la 116 metri, dimensiunea la 130 de metri și recordul la 138 de metri, stabilit în 2017 de norvegianul Johann Andre Forfang.

Anul acesta, trambulina Salpausselkä va găzdui o etapa individuală, desfășurată sâmbătă, și o etapă pe echipe super-team, duminică.

Favoriți și absențe

La fel ca la etapele anterioare, de la start lipsesc sportivii de top din Norvegia, însă prim-planul este dat de lupta pentru globul de cristal. Nici Tschofenig și nici Hoerl nu se află în cea mai bună formă a sezonului, dar rezultatele recente ale lui Hoerl i-au permis să strângă din distanța față de liderul Cupei Mondiale. Diferența în puncte dintre cei doi este acum de doar 94 de puncte, prin urmare, orice clasare superioară a lui Jan Hoerl va strânge din distanță înaintea etapelor decisive, de la Planica.

Aflați în formă bună, germanii pot ținti un rezultat de top atât prin Wellinger, cât și prin Geiger sau Raimund, în creștere de turație pe acest final de sezon. Ryoyu Kobayashi, Stefan Kraft sau membrii echipei slovene (Prevc, Lanisek, Zajc) pot produce, de asemenea, rezultate bune.

Etapa super-team este a doua asemenea etapă și ultima desfășurată în acest sezon. Precedenta a avut loc în decembrie, la Titises-Neustadt, și a fost câștigată de echipa Germaniei, prin perechea Andreas Wellinger & Pius Paschke. Germania emite pretenții și acum, prin Wellinger și Geiger (cel mai probabil) în echipă. Austria are mai multe combinații posibile, dar chiar și așa, de această dată, văd puțin probabilă o victorie. Slovenia este o altă echipă bine cotată. Campioana Mondială de la Trondheim pe echipe clasice se va baza, cel mai probabil, pe Anze Lanisek și Domen Prevc, însă forma de moment a celorlalți membri poate face ca această componență să se modifice.

România nu mai trimite sportivi pentru restul sezonului de Cupa Mondială, ultimii sportivi români vor mai lua startul în etapele de Cupă Continentală și Cupa FIS din acest weekend. România este reprezentată în turnul arbitrilor, Valentin Cacina urmând a juriza evoluțiile săritorilor din acest weekend prelungit.

Iată cum arată programul pe acest weekend:

Vineri, 21.03, ora 17:35, calificări

Sâmbătă, 22.03, ora 16:00, etapa individuală 

Duminică, 23.03, ora 17:30, etapa super-team.