
Cupa Mondială continuă turneul mondial. După deplasarea de săptămâna trecută din Statele Unite, e rândul Japoniei, care va organiza etapele de pe legendara trambulină Okurayama din Sapporo.
Având o populație de aproape 2 milioane de locuitori, Sapporo este cel mai mare oraș care organizează etape de Cupa Mondială. Aflată în nordul țării, în insula Hokkaido, Sapporo este o locație celebră în lumea sporturilor de iarnă, fiind prima locație din afara Europei sau a Americii de Nord care a găzduit o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (1972). De asemenea, aici au avut loc meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2002.
ISTORIC
În ceea ce privește stadionul de sărituri cu schiurile, acesta a fost finalizat în 1931 de către Kishichiro Okura (cel care avea să dea și numele trambulinei), cu sprijinul financiar al Prințului Chichibu (fratele împăratului Hirohito). Trambulina avea punctul K la 60 de metri. Acesta a fost mărit în 1970, cu ocazia Olimpiadei din 1972, până la K 110 metri. Tot atunci au fost construite și tribunele cu capacitatea de 50000 de locuri. Transformări succesive au loc în anii următori, ultima și ce mai importantă fiind cea realizată cu ocazia organizării Campionatelor Mondiale de Schi Nordic din 2007. Simon Ammann avea să devină Campion Mondial la individual la capătul acelei ediții, în vreme ce echipa Austriei era campioană pe echipe (Loitzl, Schlierenzaurer, Kofler, Morgenstern).
Și că tot vorbim de foști câștigători, anul trecut s-au impus aici Stefan Kraft și Domen Prevc. De altfel, Kraft deține și recordul de victorii în Cupa Mondială (5 succese), la egalitate cu norvegianul Roar Ljoekelsoey. Alți sportivi cu realizări importante sunt Peter Prevc (4 victorii), Thomas Morgenstern, Martin Schmitt, Andreas Widhoelzl (3 victorii), Ryoyu Kobayashi, Matti Nykaenen, Daiki Ito, Armin Kogler, Masahiro Akimoto, Dieter Thoma, Adam Malysz, Kazuyoshi Funaki, Jan Matura, Jens Weissflog (2 victorii).
Recordul trambulinei este unul impresionant date fiind dimensiunile acesteia: cei 148.5 metri săriți de Kamil Stoch în 2019.
ABSENȚE ȘI FAVORIȚI
Datorită distanței mari de celelalte destinații, Sapporo era, de obicei, evitată de mulți săritori de top, însă în ultimele sezoane, acest lucru s-a schimbat. Chiar si așa, printre absențele din anul acesta îi amintim pe Anze Lanisek, Michael Hayboeck, Karl Geiger, Halvor Egner Granerud și Tate Frantz (cel din urmă prezent, în aceste zile, la Campionatele Mondiale de Juniori de la Lake Placid).
La capitolul reveniri, este obligatorie de notat prezența lui Noriaki Kasai, japonezul în vârstă acum de aproape 53 de ani continuă să sară în special la competițiile interne, a primit și anul acesta loc în grupa naționala japoneză. Tot acolo intră și Taku Takeuchi, alt veteran din echipa niponă. Norvegianul Robert Johansson prinde și el echipa țării sale după ce în ultimele luni a evoluat, cu rezultate bune, în Cupa Continentală. De asemenea, finandezul Eetu Nousiainen, accidentat grav în sezonul trecut la Planica, revine în Cupa Mondială pentru prima dată în acest sezon.
În ceea ce privește favoriții, în mod normal putem vorbi de primii 4-5 sportivi din vârful Cupei Mondiale, dar, așa cum spuneam și la Lake Placid, in general în etapele din afara Europei au loc multe surprize, lucru foarte posibil și anul acesta.
Programul pentru acest weekend:
Vineri, 14.02, ora 9:00 calificări etapa 1
Sâmbătă, 15.02, ora 8:10 etapa 1
Duminică, 16.02, ora 2:30 calificări etapa 2
Duminică, 16.02, ora 4:00 etapa 2