Ultima deplasare de dinaintea Turneului Celor Patru Trambuline are loc în mod tradițional pe celebra Groß Titlis Schanze din Engelberg.
ISTORIC
Numele trambulinei provine de la Muntele Titlis, situat în Alpii Elvețieni. Primele trambuline de la Engelberg sunt construite încă de la începutul secolului XX, iar actuala Groß Titlis a fost inaugurată în 1971. Suferă de atunci modificări succesive, ultima fiind în 2016, atunci când a căpătat structura din prezent.
Recordul actual al trambulinei este de 144 de metri și este codeținut de Domen Prevc (2016) si Ryoyu Kobayashi (2018).
Anul trecut, victoriile au fost împărțite de Stefan Kraft și Pius Paschke. Pentru Paschke, mare favorit și în acest sezon, reprezenta prima victorie de etapă a carierei.
Recordul de victorii în Cupa Mondială la Engelberg este deținut de Janne Ahonen, “finlandezul zburător” obținând nu mai puțin de 5 succese. Mai trebuie trecuți în revistă austriacul Gregor Schlierenzauer (4 victorii), sau Andreas Kofler, Thomas Morgenstern și Ryoyu Kobayashi (3 victorii fiecare). Și favoritul gazdelor, legendarul Simon Ammann are tot 3 victorii. Legendarii Toni Innauer, Jens Weisfflog, Andreas Felder, Roberto Cecon, Andreas Goldberger, Primoz Peterka, Andreas Widhoelzl, Masahiko Harada, Kazuyoshi Funaki, Martin Schmitt, Adam Malysz, Roar Ljoekelsoey, Sven Hannawald, Jakub Janda sau Sigurd Pettersen sunt printre numele grele ale istoriei care au obținut victoria în Elveția.
FAVORIȚII
Aminteam mai sus de Paschke și de victoria lui de anul trecut de la Engelberg, prima a carierei. Asta se întâmpla la data de 16 decembrie 2023, la vârsta de 33 de ani. Cu 10 ani înainte, pe 21 decembrie 2013, avea loc debutul lui Paschke în Cupa Mondială. Vorbim așadar de o trambulină cu mare semnificație pentru german, iar forma de acum îl plasează în mare favorit la rezultate bune și în acest an.
Speranțele gazdelor se pun în Gregor Deschwanden. Urmașul lui Simon Ammann, aflat și el mai degrabă pe final de carieră, trece prin cele mai bune momente ale carierei, asta demonstrând-o rezultatele din acest sezon: toate clasările de până acum au fost în top 11, iar în ultimele patru etape are două locuri 2. Pare momentul ideal pentru prima victorie de etapă a carierei. Deschwanden însă niciodată n-a impresionat pe teren propriu, cele mai bune rezultate fiind cele de anul trecut: locurile 6 și 8.
Desigur, nu putem vorbi de Elveția și să nu îl amintim pe Simon Ammann. Cvadruplul campion olimpic, ajuns la 43 de ani, participă constant la etapele de la Engelberg începând cu anul 1999, când mulți dintre adversarii săi nici nu erau născuți, perioadă în care a câștigat de 3 ori, ultima victorie venind însă în 2009. Ammann este la apusul carierei, dar chiar așa, are puncte în acest sezon de Cupă Mondială și și-a anunțat intenția de a participa la încă o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, anul viitor la Milano.
Austriecii aliniază in acest moment cea mai redutabilă echipă din ultimele sezoane. Deși nu mai există un lider clar, prima poziție în clasamentul pe națiuni este justificată prin faptul că mereu este cineva, acolo, care este în lupta la podium: Daniel Tschofenig, Jan Hoerl, Stefan Kraft, Michael Hayboeck, Maximilian Ortner. Manuel Fettner, cu două clasări “modeste” la Titisee (locurile 23 și 6) a fost lăsat acasă, locul său fiind luat de un alt tânăr de perspectivă: Markus Mueller, care în weekend-ul trecut, în etapele de Cupă Continentală de la Ruka a obținut un loc 1 și un loc 2.
Programul de la Engelberg:
Vineri, 20 decembrie, ora 17:30: calificări prima etapă
Sâmbătă, 21 decembrie, ora 17:00: prima etapă
Duminică, 22 decembrie, ora 17:00: a doua etapă