
Iată-ne ajunși la ultima deplasare a sezonului 2024/25. Celebra Letalnica Bratov Gorisec din Planica găzduiește finalul sezonului de sărituri cu schiurile anual, pe una dintre cele mai mari trambuline din lume.
Istoric
Trambulina a fost inaugurată în 1969, fiind construită sub planul arhitecților Vlado și Danez Gorisec, iar de atunci încolo au avut loc 28 de recorduri mondiale de zbor cu schiurile. Prima ediție a Campionatelor Mondiale de Zbor a avut loc aici în 1972. Un total de 7 ediții s-au desfășurat până acum, ultima, cea din 2020, fiind câștigată de Karl Geiger și de echipa Norvegiei.
Primul zbor de peste 200 de metri a avut loc la data de 17 martie 1994, când Andreas Goldberger avea să atingă zăpada cu mâinile, iar recordul nu a fost omologat. Mai târziu, în aceeași competiție, finlandezul Toni Nieminen ateriza cu bine la capătul a 203 metri, primul zbor aterizat cu bine la peste 200 de metri.
Cea mai lungă aterizare din istoria trambulinei a fost de 253.5 metri, reușiți de austriacul Gregor Schlierenzauer în 22.03.2018, o distanță egală cu cea reușită de Stefan Kraft la Vikersund, dar Schlieri a atins zăpada la aterizare. Recordul oficial actual a fost stabilit un an mai târziu, la data de 24.03.2019 de japonezul Ryoyu Kobayashi, 252 de metri. Punctul K se află în prezent la 200 de metri, iar dimensiunea, la 240 de metri.
Timp de patru zile, zburătorii vor evolua în două competiții individuale și o etapă pe echipe, competițiile contând în ierarhilile din trei discipline individuale: Cupa Mondială, zbor cu schiurile și Planica 7.
Dacă în Cupa Mondială lucrurile par clare, cu Tschofenig fiind foarte aproape de câștigarea primului glob de cristal al carierei, având un avans de peste 100 de puncte în fața lui Jan Hoerl, și locul al treilea este deja acontat, cu un alt austriac, Stefan Kraft, care are garantată treapta a treia a podiumului final.
În subdisciplina zbor, după patru din șase etape disputate, conduce Domen Prevc. Slovenul are 305 puncte, în vreme ce locul 2 ocupat de compatriotul său Timi Zajc are doar 222. Andreas Wellinger e pe 3, cu 210 puncte. Pare greu de crezut că Domen Prevc, un zburător prin excelență, poate pierde globul mic de cristal având și avantajul trambulinei.
În fine, câteva cuvinte despre Planica 7, ultima necunoscută a sezonului. Planica 7 este un turneu asemănător ca format cu Raw Air, al cărui punctaj se formează din punctajele exacte obținute de zburători din toate săriturile: calificări, ambele etape individuale și etapa pe echipe. Are loc anual începând cu anul 2018, fiind întrerupt doar în anul 2020, din cauza pandemiei Covid. În cele șase ediții anterioare am avut șase câștigători diferiți din cinci națiuni: Kamil Stoch, Ryoyu Kobayashi, Karl Geiger, Timi Zajc, Stefan Kraft și Daniel Huber (2024).
Nume de urmărit
Pe lângă favoriții mai sus menționați, de la care ne așteptăm la evoluții bune în acest final de săptămână, la Planica se vor retrage două nume importante din lumea săriturilor cu schiurile. Michael Hayboeck și Markus Eisenbichler au anunțat în urmă cu câteva luni că își vor agăța schiurile în cui. Prin urmare, competițiile de la Planica sunt ultimele în care îi vom putea urmări în calitate de săritori cu schiurile.
De urmărit echipa Germaniei, în special în etapa pe echipe de sâmbătă. În mod surprinzător, în calificările de vineri, trei germani au ocupat podiumul în integralitate. Wellinger a câștigat, fiind și primul lider al Planica 7, urmat de Pius Paschke și, în mod surprinzător, de Markus Eisenbichler, care a reușit și cel mai lung zbor al calificărilor, 238.5 metri. Diferențele din vârf însă, cu primii șapte sportivi aflați într-un interval de 6.1 puncte, anunță un weekend extrem de echilibrat și interesant. Șansele la recordul de trambulină sau la cel mondial sunt foarte mici, însă posibilitatea unor zboruri de peste 245 de metri există și putem spera la ea, în atmosfera incendiară creată de cei peste 50000 de spectatori care vor se vor afla în mulțime.
Programul de la Planica:
Joi, 27 martie, ora 11:00, calificări etapa individuală 1
Vineri, 28 martie, ora 16:00, etapa individuală 1
Sâmbătă, 29 martie, ora 10:30, etapa echipe
Duminică, 30 martie, ora 10:30, etapa individuală 2 (finala sezonului).