Norvegia și dezvoltarea săriturilor cu schiurile în SUA și Estonia

Dezvoltarea săriturilor cu schiurile în SUA – de la proiect la realitate

De la o națiune aproape invizibilă în urmă cu câteva sezoane în lumea săriturilor cu schiurile și care se mai hrănea doar ocazional cu punctele acumulate în special de Kevin Bickner, echipa Statelor Unite a ajuns să fie o prezență constantă în topul clasamentelor Cupei Mondiale. Cum a ajuns o națiune care nu a fost niciodată dominantă în această disciplină sportivă să înregistreze progresele evidente din ultima perioadă, vedem mai jos.

Concret, dezvoltarea săriturilor cu schiurile în Statele Unite ale Americii a luat avânt odată cu semnarea, în august 2022, a unui parteneriat strategic între organizația americană responsabilă de sporturile nordice (USA Nordic Sport) și Echipa Națională de Sărituri cu Schiurile a Norvegiei (Hopplandslaget). „Acordul reciproc presupune antrenarea sportivilor din Statele Unite și Norvegia în tabere de pregătire care au loc la facilități de clasă mondială din ambele țări, împărțirea cunoștințelor din domeniul științei sportului și colaborarea pentru a atrage sponsori globali care să sprijine echipele în pregătirea pentru a concura în Cupa Mondială și la Jocurile Olimpice de iarnă.” Acordul se întinde pe o perioadă de patru ani.

Din punct de vedere al facilităților, renovarea bazei de la Lake Placid a însemnat întoarcere Cupei Mondiale în Statele Unite, în 2023, ceea ce a marcat o revenire după 19 ani, când în 2004, Park City găzduia ultima etapă de Cupă Mondială. Devenită o prezență constantă în calendarul competițional, trambulina din statul New York găzduiește etape în al treilea sezon consecutiv, acest sezon marcând și primele etape feminine organizate de Statele Unite.

Un moment definitoriu pentru progresul săriturilor cu schiurile în Statele Unite a fost reprezentat de Campionatele Mondiale de Juniori de la Planica, desfășurate în 2024, unde lotul american a obținut locul 2 la individual prin Erik Belshaw și locul 6 obținut de echipa formată din Erik Belshaw, Jason Colby, Sawyer Graves (16 ani în momentul desfășurării competiției) și Tate Frantz.

Rezultatele nu au încetat să apară nici la seniori, unde Belshaw a obținut cel mai bun rezultat al carierei în finalul sezonului trecut, un loc 8 în etapa de zbor de la Planica.

WISLA, POLONIA – Tate Frantz (Photo skokipolska.pl)

În sezonul actual, Tate Frantz este marea revelație. Două locuri 10 la Lillehammer, un loc 15 la Garmisch și un loc 13 la Bischofshofen, locul 14 la general în Turneul Celor Patru Trambuline sunt perfomanțele de vârf ale americanului în vârstă de 19 ani.

Dar performanțele lui Frantz nu sunt singulare. Revenit în Cupa Mondială după o pauză de 2 ani, Kevin Bickner (28 de ani) pare a se afla la cea mai bună formă a carierei, iar prin locul 14 obținut la Bischofshofen, a obținut cel mai bun rezultat din carieră la individual. Bickner a avut rezultate importante și în Grand Prix-ul de vară, cele mai bune fiind la Râșnov (un loc 3 și un loc 11).

Aflată pe locul 8 la general în ierarhia pe echipe a acestui sezon, echipa antrenată de norvegianul Tore Speli are toate atuurile pentru a devenit o forță în sezoanele viitoare, iar o medalie obținută anul viitor la Jocurile Olimpice nu pare deloc imposibilă.

Artti Aigro – destin legat de echipa Norvegiei

INNSBRUCK, AUSTRIA – Artti Aigro (Photo by Tom Weller/VOIGT/Getty Images)

Însă nu doar Team USA a optat pentru cooperarea alături de echipa Norvegiană. Estonul Artti Aigro, singurul reprezentant al țării sale în Cupa Mondială a căutat oportunități de antrenament în afara Estoniei. În sezonul 2020/2021, s-a alăturat echipei finlandeze de sărituri cu schiurile, antrenându-se sub îndrumarea lui Janne Väätäinen.

După trei sezoane în Finlanda, Aigro a făcut tranziția către echipa norvegiană de sărituri cu schiurile. Această mutare a fost facilitată de un acord de cooperare între Team Aigro și echipa norvegiană, permițându-i să se antreneze alături de unii dintre cei mai buni sportivi din lume. Sub îndrumarea antrenorului principal Alexander Stöckl și a antrenorului său direct, Thomas Lobben, Aigro și-a continuat dezvoltarea profesională, beneficiind de infrastructura și expertiza norvegiană în acest sport.

Această colaborare a avut ca scop nu doar îmbunătățirea performanțelor individuale ale lui Aigro, ci și promovarea săriturilor cu schiurile în Estonia, oferindu-i acces la resurse și metode de antrenament de top. Prin intermediul Team Aigro, înființat în 2019, s-a urmărit sprijinirea carierei sale și popularizarea acestui sport în rândul tinerilor estonieni.

Alături de echipa norvegiană, Aigro a obținut cele mai bune rezultate ale carierei, definitoriu fiind locul 5 obținut în debutul sezonului, la Ruka. 

România, încotro?

Performanțele remarcabile ale sportivilor din Statele Unite și Estonia, în urma parteneriatului cu Federația Norvegiană, demonstrează că și atleții din țări cu o tradiție mai modestă pot ajunge în vârful clasamentelor Cupei Mondiale. Acest exemplu ne oferă speranța că, într-o zi, și săriturile cu schiurile din România ar putea cunoaște o ascensiune similară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *