Echipa Germaniei, la înălțime în debutul de sezon

Germania, cea mai constantă în etapa echipelor mixte 

Debutul de sezon, pe trambulina Lysgardsbakken din Lillehammer a pus în prim-plan etapa pe echipe mixte, care a fost câștigată de echipa Germaniei, urmată de Norvegia și Austria.

În vreme ce, pe partea feminină, am avut la start probabil cel mai bun “duo” al fiecărei națiuni, lucrurile au stat ușor diferit în ceea ce privește lotul băieților. Campionul mondial en-titre, austriacul Stefan Kraft, japonezul Ryoyu Kobayashi, polonezul Kubacki sau germanul Geiger au fost câteva dintre numele lăsate în afara echipelor.

Într-o atmosferă dezolantă în tribune, săriturile n-au fost mai presus în prima manșă, iar singurele puncte de culoare au fost zborurile reușite de Nika Prevc (138m), Marius Lindvik (137,5m) și Jan Hoerl (139,5m). Chiar și așa, manșa a fost câștigată de Germania, datorită constanței lotului, urmată la o diferență de 8.9 puncte de Norvegiei.

În manșa a doua s-au păstrat coordonatele primei manșe, iar zborurile au rămas modeste, influențate de condițiile de vânt care a suflat constant din spate. Nika Prevc a confirmat, reușind 139,5 metri,cel mai lung zbor al zilei, însă insuficient pentru a duce Slovenia pe podium, care a terminat doar a patra. Podiumul a rămas identic cu cel din prima manșă. 

S-a impus, așadar, Germania, în formula Selina Freitag, Andreas Wellinger, Katharina Schmid, Pius Paschke, urmată de Norvegia (Stroem, Sundal, Kvandal, Lindvik) și Austria (Eder, Tschofenig, Pinkelnig, Hoerl).

Pius Paschke, start lansat de sezon

În competiția individuală de sâmbătă, Paschke a obținut o victorie confortabilă, iar după victoria din prima manșă, a fost singurul care a confirmat și în partea a doua. Nu la fel de bine s-au descurcat și Andreas Wellinger și Johann Andre Forfang, pe podiumul primei manșe, dar cu evoluții ratate în manșa finală. Podiumul a fost completat de Daniel Tschofenig și Maximilian Ortner, ambii din Austria. Stefan Kraft, doar al nouălea după prima manșă, a avut cel mai bun punctaj în manșa secundă (154.7p), prin care a încheiat etapa pe poziția a patra.

Duminică, iarna și-a intrat în drepturi pe trambulina Lysgardsbakken, o ninsoare densă acoperind suprafața de concurs. Lucrurile păreau să meargă în favoarea lui Stefan Kraft, câștigătorul sezonului trecut al Cupei Mondiale avea să câștige prima manșă, la capătul unei evoluții de 139 de metri, însă evoluția dezamăgitoare din a doua manșă, de doar 133,5 l-a lăsat în afara podiumului, pe locul 4. Jan Hoerl a reușit o evoluție entuziasmantă, cea mai lungă a weekendului, de 139,5m, care i-a permis să obțină victoria. Pius Paschke a confirmat rezultatul de sâmbătă, încheind etapa pe locul al doilea și menținându-și pieptarul galben, în vreme ce un alt austriac, Daniel Tschofenig a terminat pe trei.

Debuturi și confirmări 

Nou apărut în prim-planul Cupei Mondiale, austriacul Maximilian Ortner a spart gheața, profitând de șansa acordată prin accidentarea lui Daniel Huber, iar convocarea de urgență nu s-a lăsat nerăsplătită. Locul 3 sâmbătă și locul 8 duminică, pentru austriacul care mai avea o singură prezență în Cupa Mondială, un loc 28 la Bischofshofen pe 6 ianuarie 2023.

Despre o confirmare putem vorbi în cazul lui Tate Frantz, americanul care a obținut două locuri 10 în acest weekend, cele mai bune performanțe în etapele individuale la care a luat parte. În vârstă de doar 19 ani, săritorul american este unul din oamenii de urmărit în noul sezon.